WINA ŚWIATA
Po
ogólnych refleksjach na temat win, które zawarłem w moim poprzednim tekście,
chciałbym obecnie napisać trochę o klasyfikacjach win. Jest wiele i to najróżniejszych cech według
których wina są klasyfikowane. Ja
chciałbym skupić się na tych, które są najczęściej brane pod uwagę. Należą do nich: barwa wina, moc, zawartość cukru, surowiec z
jakiego są wykonane, cechy specjalne, sposób konsumpcji i cecha najważniejsza to oczywiście
klasyfikacja win według ich jakości. Tą
ostatnią klasyfikację, w tym tekście, pragnę opisać tylko bardzo ogólnie, gdyż
prawie każdy kraj produkujący wina, ma swoje własne zasady, według których
dokonuje się oceny jakości win i odpowiednio je oznacza. Bardziej szczegółowo o tych klasyfikacjach
jakościowych, napiszę przy omawianiu win z poszczególnych krajów, w następnych
odcinkach.
W zależności od
barwy, wina dzielą się na:
-białe
- produkowane zarówno z białych jak i czerwonych, ale ogólnie mówiąc, skórki
winogron są usuwane z moszczu
przed fermentacją
-różowe
- skórki winogron czerwonych jakiś niedługi czas znajdują
się w moszczu podczas fermentacji
-czerwone
- skórki czerwonych winogron znajdują się w moszczu
cały czas, podczas fermentacji
W zależności od mocy,
wina dzielą się na:
-lekkie
- do 10% alkoholu
-średnie
- 10 do 14 % alkoholu
-mocne
- 14 do 18 % alkoholu
-wzmacniane
/alkoholizowane/ - powyżej 18% alkoholu
W zależności od
zawartości cukru rozróżnia się wina:
-wytrawne
- o zawartości cukru 1 do 3
gram w litrze, oznaczane na etykietach, w zależności od
kraju pochodzenia, odpowiednie nazwy w kolejności: po angielsku, francusku,
niemiecku, węgiersku, i rosyjsku: - dry;
secco; trocken, szaraz; suchoje,
-półwytrawne
- 3 do 10 gram,
oznaczane odpowiednio: semi-dry lub half-dry;
demi sec; halbtrocken; falszaraz;
półsuchoje,
-półsłodkie
- 10 do 16 gram,
oznaczane odpowiednio: sweet; doux; suss /”u”
z kreskami/; edes; słodkoje,
-słodkie
- powyżej 16 gram
-likierowane
/bardzo słodkie/ - powyżej 45
gramów
W klasyfikacji
zależnej od surowca, chodzi o rodzaj szczepu winogron, z którego wykonano
wino. Najpopularniejsze z białych
szczepów to: riesling, chardonnay, gewurztraminer, sauvignon blanc,
muscat. Natomiast z czerwonych to: cabernet sauvignon, pinot noir, merlot,
syrah. Wina produkowane tylko z jednego
szczepu należą do mniejszości, większość win to produkt pochodzący ze
zmieszania różnych odmian winorośli uprawianych w danym okręgu. Umiejętne łączenie różnych szczepów winogron
w jednym winie decyduje o jego walorach.
W zależności od cech
specjalnych istnieją wina:
-musujące
/między innymi szampany/ z naturalnie wytworzonym, w czasie fermentacji, dwutlenkiem węgla,
-gazowane
- sztucznie wzbogacane dwutlenkiem węgla,
-ziołowe
- wermuty, przyprawione głównie alpejskimi ziołami,
-lecznicze
- na przykład zawierające chininę, czy pepsynowe - pobudzające apetyt i wiele innych win o specyficznych cechach.
W zależności od przeznaczenia i sposobu konsumpcji wina
dzielą się na:
-aperitify
- podawane przed posiłkami /wermuty, wytrawne porto lub sherry i inne/
-stołowe-
podawane do posiłków, głównie wina wytrawne i pół-wytrawne
-deserowe
- podawane do ciast i deserów - wina półsłodkie, słodkie, likierowane, wina
wzmacniane i inne.
Jeżeli chodzi o klasyfikację win według jakości, to tak jak
już pisałem, jest ona bardzo złożona i różna w poszczególnych krajach
produkujących wina. Mówiąc bardzo
ogólnie można wyodrębnić trzy grupy jakościowe win. Są to :
-wina stołowe
-wina
regionalne
-wina
jakościowe, określane też jako wina markowe lub klasyfikowane.
Wina stołowe, oznaczane na etykietach:
-Vin de Table - po francusku
-Vino da Tavola - po włosku
-Vino de Mesa - po hiszpańsku
-Tafelwein - po niemiecku.
Są to wina z określonego kraju, bez oznaczenia miejsca
pochodzenia, poddawane w trakcie produkcji tylko ogólnej kontroli, bez wielkich
wymagań jakościowych.
Wina Regionalne, oznaczane:
-Vin de Pays - po francusku
-Indicazione Geografika Tipika -po włosku
-Vino de Tierra - po hiszpańsku
-Landwein - po niemiecku.
Są to wina wytwarzane na określonym obszarze winniczym
/regionie kraju/ lub jego części, ze zbieranych tylko tam winogron, wytwarzane
również bez wielkich wymagań jakościowych, ale często są to wina bardzo dobre,
nieraz lepsze od win jakościowych.
Wina markowe, oznaczane:
-AOC Appellation d’orgine Controlee - po francusku
-DOC lub DOCG /lepsze/ - po włosku
-DOC - po hiszpańsku
-Q.m.P lub Q.b.A /lepsze - po niemiecku.
Są to wina wytwarzane na ściśle określonym obszarze jakiegoś
regionu winniczego. Znajdują się one pod
nadzorem urzędowych organizacji winniczych.
Nadzór ten obejmuje: sposób kultywowania gleby, gatunek szczepów, zbiór
winogron z hektara, sposób wytwarzania wina i przeprowadzenia degustacji. Jeżeli któraś z powyższych cech nie odpowiada
obowiązującym wymogom, wino nie zostaje dopuszczone do sprzedaży ze znaczkiem
kwalifikacji.
Poprzedni odcinek z tego cyklu
Poprzedni odcinek z tego cyklu
w klasyfikacji pominięto wina 'niegronowe'.. z tego co wiem UE dopuszcza nazwę wino dla win jabłkowych itp. Dlaczego świadomie pomijamy NASZ tradycyjny polski i mimo wszystko najpopularniejszy chyba rodzaj wina??
OdpowiedzUsuńPolacy, z roku na rok, zaczynają produkować coraz więcej win gronowych. Co do mamrotów to raczej materiał na inny blog.
OdpowiedzUsuń