poniedziałek, 26 grudnia 2011

Wino napój Bogów - część 2

Dzisiaj kolejny odcinek o winach.  Być może zawarte w nim wiadomości przydadzą się komuś przy świadomym zakupie butelki dobrego wina.




  
WINA  ŚWIATA 

         Po ogólnych refleksjach na temat win, które zawarłem w moim poprzednim tekście, chciałbym obecnie napisać trochę o klasyfikacjach win.  Jest wiele i to najróżniejszych cech według których wina są klasyfikowane.  Ja chciałbym skupić się na tych, które są najczęściej brane pod uwagę.  Należą do nich:  barwa wina, moc, zawartość cukru, surowiec z jakiego są wykonane, cechy specjalne, sposób konsumpcji i  cecha najważniejsza to oczywiście klasyfikacja win według ich jakości.   Tą ostatnią klasyfikację, w tym tekście, pragnę opisać tylko bardzo ogólnie, gdyż prawie każdy kraj produkujący wina, ma swoje własne zasady, według których dokonuje się oceny jakości win i odpowiednio je oznacza.  Bardziej szczegółowo o tych klasyfikacjach jakościowych, napiszę przy omawianiu win z poszczególnych krajów, w następnych odcinkach. 
   W zależności od barwy, wina dzielą się na:
                   -białe - produkowane zarówno z białych jak i czerwonych, ale ogólnie mówiąc, skórki winogron są usuwane z moszczu
                              przed fermentacją
                   -różowe - skórki winogron czerwonych jakiś niedługi czas znajdują
                                  się w moszczu podczas fermentacji
                   -czerwone - skórki czerwonych winogron znajdują się w moszczu 
                                      cały czas, podczas fermentacji
  W zależności od mocy, wina dzielą się na:
                   -lekkie - do 10% alkoholu
                   -średnie - 10 do 14 % alkoholu
                   -mocne - 14 do 18 %  alkoholu
                   -wzmacniane /alkoholizowane/ - powyżej 18% alkoholu
  W zależności od zawartości cukru rozróżnia się wina:
                   -wytrawne - o zawartości cukru 1 do 3 gram w litrze, oznaczane na etykietach, w zależności od kraju pochodzenia, odpowiednie nazwy w kolejności: po angielsku, francusku, niemiecku, węgiersku, i rosyjsku: - dry;  secco;  trocken, szaraz;  suchoje,
                   -półwytrawne - 3 do 10 gram, oznaczane odpowiednio: semi-dry lub half-dry;  demi sec;   halbtrocken;  falszaraz;  półsuchoje, 
                   -półsłodkie - 10 do 16 gram, oznaczane odpowiednio: sweet;  doux;  suss /”u”  z kreskami/;  edes;  słodkoje,
                   -słodkie - powyżej 16 gram
                   -likierowane /bardzo słodkie/ - powyżej 45 gramów

  W klasyfikacji zależnej od surowca, chodzi o rodzaj szczepu winogron, z którego wykonano wino.  Najpopularniejsze z białych szczepów to: riesling, chardonnay, gewurztraminer, sauvignon blanc, muscat.  Natomiast z czerwonych to:  cabernet sauvignon, pinot noir, merlot, syrah.  Wina produkowane tylko z jednego szczepu należą do mniejszości, większość win to produkt pochodzący ze zmieszania różnych odmian winorośli uprawianych w danym okręgu.  Umiejętne łączenie różnych szczepów winogron w jednym winie decyduje o jego walorach.

 W zależności od cech specjalnych istnieją wina:
                   -musujące /między innymi szampany/ z naturalnie wytworzonym, w czasie fermentacji,  dwutlenkiem węgla,
                   -gazowane - sztucznie wzbogacane dwutlenkiem węgla,
                   -ziołowe - wermuty, przyprawione głównie alpejskimi ziołami,
                   -lecznicze - na przykład zawierające chininę, czy pepsynowe - pobudzające apetyt i  wiele innych win o specyficznych cechach.

W zależności od przeznaczenia i sposobu konsumpcji wina dzielą się na:
                   -aperitify - podawane przed posiłkami /wermuty, wytrawne porto lub sherry i inne/
                   -stołowe- podawane do posiłków, głównie wina wytrawne i pół-wytrawne
                   -deserowe - podawane do ciast i deserów - wina półsłodkie, słodkie, likierowane, wina wzmacniane  i inne.

Jeżeli chodzi o klasyfikację win według jakości, to tak jak już pisałem, jest ona bardzo złożona i różna w poszczególnych krajach produkujących wina.  Mówiąc bardzo ogólnie można wyodrębnić trzy grupy jakościowe win.  Są to :
         -wina stołowe
         -wina regionalne
         -wina jakościowe, określane też jako wina markowe lub klasyfikowane.

Wina stołowe, oznaczane na etykietach:
-Vin de Table - po francusku
-Vino da Tavola - po włosku
-Vino de Mesa - po hiszpańsku
-Tafelwein - po niemiecku.
Są to wina z określonego kraju, bez oznaczenia miejsca pochodzenia, poddawane w trakcie produkcji tylko ogólnej kontroli, bez wielkich wymagań jakościowych.

Wina Regionalne, oznaczane:
-Vin de Pays - po francusku
-Indicazione Geografika Tipika -po włosku
-Vino de Tierra - po hiszpańsku
-Landwein - po niemiecku.
Są to wina wytwarzane na określonym obszarze winniczym /regionie kraju/ lub jego części, ze zbieranych tylko tam winogron, wytwarzane również bez wielkich wymagań jakościowych, ale często są to wina bardzo dobre, nieraz lepsze od win jakościowych.

Wina markowe, oznaczane:
-AOC Appellation d’orgine Controlee - po francusku
-DOC lub DOCG /lepsze/ - po włosku
-DOC - po hiszpańsku
-Q.m.P lub Q.b.A /lepsze - po niemiecku.
Są to wina wytwarzane na ściśle określonym obszarze jakiegoś regionu winniczego.  Znajdują się one pod nadzorem urzędowych organizacji winniczych.  Nadzór ten obejmuje: sposób kultywowania gleby, gatunek szczepów, zbiór winogron z hektara, sposób wytwarzania wina i przeprowadzenia degustacji.  Jeżeli któraś z powyższych cech nie odpowiada obowiązującym wymogom, wino nie zostaje dopuszczone do sprzedaży ze znaczkiem kwalifikacji.


Poprzedni odcinek z tego cyklu 


2 komentarze:

  1. w klasyfikacji pominięto wina 'niegronowe'.. z tego co wiem UE dopuszcza nazwę wino dla win jabłkowych itp. Dlaczego świadomie pomijamy NASZ tradycyjny polski i mimo wszystko najpopularniejszy chyba rodzaj wina??

    OdpowiedzUsuń
  2. Polacy, z roku na rok, zaczynają produkować coraz więcej win gronowych. Co do mamrotów to raczej materiał na inny blog.

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli chcesz wyraź swoją opinię