piątek, 20 stycznia 2012

Wina świata część 6

WINA ŚWIATA

Ponieważ bardzo dużo dzieje się ostatnio na europejskim i światowym rynku win, dlatego zanim przejdę do omawiania win z kolejnego kraju, chciałbym napisać parę zdań o tych wydarzeniach.  Przede wszystkim analizy wykonane przez ekspertów francuskich, wykazują, że konsumpcja win na świecie systematycznie rośnie i taka tendencja ma się utrzymywać.  Odbywa się to kosztem alkoholi wysokoprocentowych, ale równocześnie i piwa.

Taką samą tendencję obserwuje się również w Polsce.  Sprzedaż win stołowych wzrosła u nas w ciągu ostatniego roku o około 10 procent.  Żałować tylko należy, że wzrost ten dotyczy win najtańszych /do 10 złotych za butelkę/, czyli win o umiarkowanej jakości i przeciętnych walorach.  Jednak jest to moim zdaniem wina polityki państwa wobec tego sektora handlu.  Utrzymywanie wysokich ceł i akcyz powoduje, że ceny win jakościowych zaczynają się od 20 złotych za butelkę, a mogłyby być znacznie tańsze, czego przykład mamy w Niemczech lub w Czechach.  Cieszyć się jednak należy z tego, że coraz więcej klientów sięga po wina gronowe o walorach których już obszernie pisałem.                 Okazuję się, że rok 2000 był bardzo udany szczególnie dla win z regionu Bordeaux.  Może nawet się okazać, że będzie to najlepszy rok, dla tych win, od trzydziestu lat.  Był to również bardzo dobry rok dla win z nad Loary, Doliny Rodanu i Langwedocji, ale znacznie słabszy dla białych win z Burgundii.  W rywalizacji między Europą, a resztą świata, wygląda na to, że Europa, a szczególnie Francja złapała drugi oddech.  Te dobre wieści każą nam spojrzeć optymistycznie na przyszłość rynku win w najbliższych latach, tym bardziej, że uczeni co rusz odkrywają nowe walory zdrowotne win.

Wspomnieć jeszcze warto w tym krótkim tekście o nowej metodzie produkcji win zwanej bio-dynamiczną, która odwołuje się do prac niemieckiego antropologa Rudolfa Steinera.  Szczególnie propagowana ona jest we Francji.  Polega na wyeliminowaniu wszelkiej chemii z procesu produkcji wina, łącznie z uprawą winogron, a zwrócenie dużej uwagi na zjawiska astronomiczne i astrologiczne.  Chociaż jest wielu sceptyków co do takiego traktowania procesów wytwarzania win, to jednak daje ona często doskonałe rezultaty.  Zaś niektóre wina wytwarzane według niej należą do najwybitniejszych we Francji. 
Również największa impreza winiarska na świecie Targi „VINEXPO” w Bordeaux, które odbywają się co dwa lata, a ostatnie miały miejsce w czerwcu ubiegłego roku, potwierdziła, że w branży produkcji win dzieje się bardzo dobrze.

Kończąc chciałbym wszystkich zachęcić do regularnego picia win.  Oczywiście w umiarkowanych ilościach to znaczy około jednej szklanki dziennie.

Poprzedni odcinek z tego cyklu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeżeli chcesz wyraź swoją opinię