Po latach uczestnictwa w różnych forach postanowiłem zostawić trochę inny, bardziej refleksyjny ślad moich przemyśleń, przemyśleń życiowego realisty z dużą dozą krytycyzmu i domieszką melancholii. Chciałbym także zaprezentować trochę różnych pamiątek z minionych lat, głównie związanych z Bydgoszczą, ale nie tylko. Ponadto pragnąłbym w trochę nietypowy sposób prezentować niektóre bieżące i minione wydarzenia oraz zaprezentować różne swoje uwagi i spostrzeżenia. Temu ma służyć ten blog.
piątek, 27 stycznia 2012
Wino - napój Bogów, część 7
WINA ŚWIATA
Wina Niemieckie – część pierwsza.
Tradycja wyrobu win na ziemiach dzisiejszych Niemiec sięga czasów starożytnych. Rzymianie już około 100 lat przed nasza erą zaczęli uprawiać winorośle nad Renem i w jego dorzeczu. Później winiarstwem zajmowali się głównie zakonnicy, a najlepsze winnice powstawały przy klasztorach i zamkach panujących rodów. Już w pierwszej połowie osiemnastego wieku zaczęto selekcjonować uprawiane szczepy winorośli, winnice zaś zaczęto sytuować na najlepiej nasłonecznionych stromiznach nad brzegami rzek. Nie tracono czasu i pieniędzy na wytwarzanie win kiepskiej jakości, lecz dążono do uzyskiwania win dobrych i bardzo dobrych, odpowiednio dojrzewanych i przechowywanych. W ten sposób ukształtowano klasyczny typ wina niemieckiego -–białego o różnym stopniu wytrawności lub lekkiego wina słodkiego o owocowym zapachu z odrobiną kwasu.
Winnice niemieckie zajmują obecnie około 1% ziemi uprawnej to jest 100 000 hektarów i znajdują się one głównie na południowym zachodzie Niemiec. Wytwarzanych jest rocznie około dziesięciu milionów hektolitrów win z czego 85% stanowią wina białe. Wina niemieckie mają szczegółowe i precyzyjne oznaczenia, a wszystkie ich cechy są dokładnie podane na etykietach win. Na etykietach znajdują się następujące dane: producent, nazwa obszaru uprawy, klasa jakości, rocznik, miejscowość i nazwa zbocza, gatunek winogron, stopień wyróżnienia, zawartość alkoholu, urzędowy numer kontroli i pojemność . Tutaj w moim tekście skupię się tylko na krótkim opisaniu poszczególnych kategorii jakościowych i typów win niemieckich.
Kategorie są następujące:
-Deutscher Tafelwein – wina stołowe zwyczajne /nie markowe/, wytwarzane z winogron dopuszczonych do uprawy na terenie Niemiec
-Deutscher Landwein – wina stołowe o wyższej jakości, lecz również nie markowe. Winogrona użyte do ich produkcji muszą pochodzić z jednego z czterech obszarów uprawnych.
-Qualitatwein bestimer Anbaugebiete /Q.b.A./ - są to wina markowe wysokiej jakości z określonych terenów uprawowych, których jest trzynaście. Każde wino poddawane jest kontroli jakości w zakresie gatunku winogrona, jego dojrzałości, harmonii, smaku i zapachu. Dojrzewa od 3 do 4 lat.
-Qualitet mit Prodikat /Q.m.P./ wino markowe z wyróżniającą się oceną jakości. Do tych win obowiązują najwyższe wymagania odnośnie jakości winogron. Dojrzewa 4 lata i więcej.
Na etykietach win niemieckich można spotkać następujące oznaczenia ich typów:
-Kabinett – lekkie wino sporządzone z dojrzałych winogron. Uważane jest za najlżejsze wino markowe na świecie. Dojrzewa 6 – 7 lat.
-Spatlese – wino półwytrawne z całkowicie dojrzałych winogron, zebranych najwcześniej 7 dni po rozpoczęciu ogólnego winobrania w celu osiągnięcia większej koncentracji ekstraktu. Odznacza się pełnym wykwintnym smakiem. Dojrzewa 9 do 12 lat.
-Auslese – Wino półwytrawne lub półsłodkie sporządzane z najlepszych, pojedynczo sortowanych, całkowicie zdrowych i dojrzałych gron. Ma wykwintny aromat i pełny smak. Dojrzewa 10 do 15 lat.
-Beerenauslese – wino słodkie, bardzo dojrzałe, wykwintne, uzyskane z przedłużonej wegetacji winogron, które zbiera się przejrzałe i pokryte szlachetną pleśnią, nadającą winu niepowtarzalny aromat i smak. Ma intensywną bursztynową barwę. Dojrzewa 15 do 20 lat.
-Trockenbeerenauslese – wino unikatowe, bardzo słodkie o najwyższym wyróżnieniu. Uzyskane z pojedynczych wyschniętych na krzaku, zrodzynkowanych winogron, zbieranych w końcu października i w listopadzie. Ma najbardziej skoncentrowany zapach i smak. Dojrzewa minimum 25 lat.
-Eiswein – wino rarytas, szczególnego rodzaju, otrzymywane z przemarzniętych winogron zbieranych w temperaturze -7 stopni Celsjusza i przetwarzanych również w zamrożonym stanie. Charakteryzuje się większą kwasowością i słodyczą, ma niepowtarzalny smak.
Trzech ostatnich typów win nie otrzymuje się każdego roku, lecz tylko wtedy, gdy zaistnieją sprzyjające warunki.
Na etykietach win niemieckich spotkać można jeszcze następujące określenia:
Edel – szlachetne, Reife- dojrzałe, Zarte – delikatne, Milde – łagodne, trockene- wytrawne, Halb trockene – półwytrawne, susse – słodkie, herb – cierpkie.
Poprzednia część.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeżeli chcesz wyraź swoją opinię