WINA ŚWIATA
W poprzednich dwóch odcinkach pisałem o winach
francuskich, a szczególnie o winach z regionu Bordeaux. W
dzisiejszym tekście chciałbym napisać bardzo ogólnie o winach z
pozostałych regionów Francji. Zacznę od
Alzacji. Region winniczy Alzacja leży
we wschodniej części Francji, ciągnie się głównie wzdłuż rzeki Ill, płynącej równolegle do Renu. W
Alzacji wyrabia się głównie wina białe.
Jest to jedyny region winniczy Francji, w którym nazwy win pochodzą od
nazw szczepów winogron, a nie od nazw miejscowości. Najbardziej znane szczepy alzackie to: Riesling,
Gewurztraminer, Muscat d
Alsace, Pinot Gris, Pinot Blanc
i Silvaner. Wszystkie wina alzackie sprzedawane są w
smukłych, zielonkawych butelkach.
Posuwając się dalej na południe trafimy do Burgundii. W
Burgundii, zdaniem wielu znawców win wytwarza się najwspanialsze białe
wina na świecie. Najsłynniejszym winem
burgundzkim jest oczywiście
Chablis. Nazwa ta znana jest wszystkim
miłośnikom białych win na całym świecie.
Kojarzy się ona z małym miasteczkiem położonym w samym sercu
regionu. Pozostałe najlepsze okręgi
regionu burgundzkiego to Cote de Nuits
i Cote de Beaune, gdzie wytwarza się doskonale wina
czerwone, Maconnais z doskonałymi winami
białymi i oczywiście Beaujolais z ogromnie modnymi, zwłaszcza młodymi winami
czerwonymi. Następnym regionem
położonym bardziej na południe jest Cotes Du Rhone - Dolina Rodanu. Region ten jest przedłużeniem po południkowej
linii pasma winnic Burgundii.
Najsławniejsze wina z tej strefy noszą nazwę
„Chateauneuf
du Pape”. Były one dostarczane do
piwnic papieża wówczas, gdy miał on siedzibę na zamku w Avignon. Do wytwarzania tych win używa się czerwonych
i białych winogron aż z trzynastu odmian winorośli. Inne świetne wino z tego regionu to „Gigondas”.
Bardzo znane są również wina różowe , a szczególnie „Tavel”
i „Lirac”. Doskonałe są także czerwone wina „Hermitage”
i „Crozes Hermitage”. Wiele win wytwarzanych na tym obszarze nosi
ogólną nazwę „Cotes du Rhone”, często do tej nazwy dodawana jest nazwa
wioski lub winnicy w której uprawia się winorośle użyte do wyrobu wina. Dalej na południe pomiędzy miastami Niceą i
Marsylią znajduje się region „Cotes de Pravance”, a bardziej na południowy zachód położony jest
region Langwedocja-Roussillon. Oba te
regony należą do najstarszych we Francji.
Rozciągają się one wzdłuż wybrzeża Morza Śródziemnego. W regionach tych wytwarza się doskonałe wina
czerwone i bardzo popularne wina różowe.
Aż trzy czwarte win wytwarzanych w Prowansji to wina różowe, które na
etykietach mają napis „Cotes de
Provance”. Natomiast z regionu
Langwedocji pochodzi największa ilość francuskich win stołowych i regionalnych. Wracając na północ trafimy do regionu
Bordeaux, o którym już pisałem, a dalej na północy znajdziemy się w Val De
Loire – Dolinie Loary. Wytwarzane tutaj
głównie białe wina uznawane są za najlepsze we Francji
i
wielu fachowców ceni je wyżej niż słynne wina burgundzkie. Najlepsze wina z doliny Loary to „Muscadet”,
„Anjou”, „Vouvray”, „Pouilly Fume”, „Sancerre”.
Wszystkie wymienione wina są winami białymi.
Oczywiście
należałoby wspomnieć o regionie
Champagne – Szampanii. Ale o nim
napiszę przy okazji omawiania win musujących.
Poprzedni odcinek z tego cyklu.
Poprzedni odcinek z tego cyklu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeżeli chcesz wyraź swoją opinię