czwartek, 5 stycznia 2012

Wino - napój Bogów - część 5



                                                                              WINA  ŚWIATA

                   W  poprzednich dwóch odcinkach pisałem o winach francuskich, a szczególnie o winach z regionu Bordeaux.  W  dzisiejszym tekście chciałbym napisać bardzo ogólnie o winach z pozostałych regionów Francji.  Zacznę od Alzacji.   Region winniczy Alzacja leży we wschodniej części Francji, ciągnie się głównie wzdłuż rzeki Ill,  płynącej równolegle do Renu.  W  Alzacji wyrabia się głównie wina białe.  Jest to jedyny region winniczy Francji, w którym nazwy win pochodzą od nazw szczepów winogron, a nie od nazw miejscowości.  Najbardziej znane szczepy alzackie to:  Riesling,  Gewurztraminer,  Muscat d Alsace,  Pinot Gris,  Pinot Blanc  i  Silvaner.  Wszystkie wina alzackie sprzedawane są w smukłych, zielonkawych butelkach.  Posuwając się dalej na południe trafimy do Burgundii.  W  Burgundii, zdaniem wielu znawców win wytwarza się najwspanialsze białe wina na świecie.  Najsłynniejszym winem burgundzkim jest  oczywiście Chablis.  Nazwa ta znana jest wszystkim miłośnikom białych win na całym świecie.  Kojarzy się ona z małym miasteczkiem położonym w samym sercu regionu.  Pozostałe najlepsze okręgi regionu burgundzkiego to Cote de Nuits  i  Cote de Beaune,  gdzie wytwarza się doskonale wina czerwone,  Maconnais z doskonałymi winami białymi i oczywiście Beaujolais z ogromnie modnymi, zwłaszcza młodymi winami czerwonymi.   Następnym regionem położonym bardziej na południe jest Cotes Du Rhone -  Dolina Rodanu.  Region ten jest przedłużeniem po południkowej linii pasma winnic Burgundii.  Najsławniejsze wina z tej strefy noszą nazwę 
„Chateauneuf du Pape”.   Były one dostarczane do piwnic papieża wówczas, gdy miał on siedzibę na zamku w Avignon.  Do wytwarzania tych win używa się czerwonych i białych winogron aż z trzynastu odmian winorośli.  Inne świetne wino z tego regionu to  „Gigondas”.  Bardzo znane są również wina różowe , a szczególnie  „Tavel”  i  „Lirac”.   Doskonałe są także czerwone wina  „Hermitage”  i  „Crozes Hermitage”.   Wiele win wytwarzanych na tym obszarze nosi ogólną nazwę  „Cotes du Rhone”,  często do tej nazwy dodawana jest nazwa wioski lub winnicy w której uprawia się winorośle użyte do wyrobu wina.  Dalej na południe pomiędzy miastami Niceą i Marsylią znajduje się region „Cotes de Pravance”,  a bardziej na południowy zachód położony jest region Langwedocja-Roussillon.  Oba te regony należą do najstarszych we Francji.  Rozciągają się one wzdłuż wybrzeża Morza Śródziemnego.  W regionach tych wytwarza się doskonałe wina czerwone i bardzo popularne wina różowe.  Aż trzy czwarte win wytwarzanych w Prowansji to wina różowe, które na etykietach mają napis  „Cotes de Provance”.  Natomiast z regionu Langwedocji pochodzi największa ilość francuskich win stołowych i regionalnych.  Wracając na północ trafimy do regionu Bordeaux, o którym już pisałem, a dalej na północy znajdziemy się w Val De Loire – Dolinie Loary.  Wytwarzane tutaj głównie białe wina uznawane są za najlepsze we Francji
i wielu fachowców ceni je wyżej niż słynne wina burgundzkie.  Najlepsze wina z doliny Loary to  „Muscadet”,  „Anjou”,  „Vouvray”,  „Pouilly Fume”,  „Sancerre”.   Wszystkie wymienione wina są winami białymi.  
Oczywiście należałoby wspomnieć o regionie  Champagne – Szampanii.   Ale o nim napiszę przy okazji omawiania win musujących.

Poprzedni odcinek z tego cyklu. 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Jeżeli chcesz wyraź swoją opinię