niedziela, 1 stycznia 2012

Wino - napój Bogów - część 4


                                               WINA  ŚWIATA

         Kontynuując cykl omawiający wina z różnych krajów świata, chciałbym wrócić jeszcze do win francuskich.   Jak już pisałem pewna ilość winnic ma szczególnie dobre warunki naturalne i dzięki nim oraz korzystnym warunkom atmosferycznym w danym roku, powstające tam wina są wyjątkowe i posiadają bardzo wysoką jakość.   Winnice i pochodzące z nich wina określa się jako „Grands Crus Classes”.   Są to wina idealne o pięknych barwach, aromatach i smakach.  Czasami jednak mają one drobne usterki i dlatego Grands Crus Classes poddane są gradacji .  Najlepsze z nich to premier cru /pierwsze/, aż do piątego cru.    Natomiast winnice położone w przeciętnie lepszych, ale nie tak doskonałych warunkach jak Grands Crus Classes, noszą nazwę Crus Bourgeois.  
Najsłynniejszym francuskim regionem winniczym jest oczywiście region Bordeaux.  Chociaż obecnie coraz częściej można spotkać się z opinią, że centrum winnictwa bije nad Loarą.  Wróćmy jednak do Bordeaux.  Są tutaj wytwarzane najsłynniejsze na świecie wina czerwone.  Szczególnie dominuje okręg Medoc.  Inne bardziej znane okręgi Bordeaux to Graves,  Saint Emilion  i Pomerol.  W regionie Bordeaux wszystkie wina muszą posiadać znak jakości AOC /appelation orgine controlee/.  Jeżeli wino nie spełnia warunków koniecznych do uzyskania określenia wina jakościowego /AOC/, wówczas na etykiecie wina nie może być nazwy Bordeaux.  Wśród win z tego regionu najsłabsze są wina, które mają na etykiecie tylko sam napis „Bordeaux”.  Znacznie wyżej cenione są wina pochodzące z jednego  z określonych podokręgów, których jest 55.  Najczęściej mają one wówczas w nazwie słowo „Chateau”  /zamek/, o czym pisałem poprzednio.  Zaś najlepsze są wina, które mają na etykiecie słowo „Cru”.   Bardzo duże znaczenie ma rocznik wina.  Rok umieszczony na etykiecie określa rok zbioru winogron.  W zależności od pogody w danym roku winogrona mogą być mniej lub bardziej dorodne.  Wino zrobione z tych bardziej dorodnych winogron jest lepsze i trwalsze.  Może być dłużej „starzone”  w beczkach i butelkach i dzięki temu nabierać unikatowych, doskonałych, cech.  Urzędy winnicze oceniają dane lata i publikują ich oceny w literaturze fachowej.  Czerwone wina z Bordeaux, udawały się znakomicie w pierwszej połowie lat dziewięćdziesiątych.  Zaś za jeden z najlepszych roczników ubiegłego dwudziestego wieku, uchodzi w Bordeaux, rok 1995.   Znakomite wina /Chateau, czy cru/  ze znakomitych roczników, potrzebują co najmniej pięciu lat, aby dojrzeć.  Te znakomite wina z dobrych roczników mogą leżakować nawet kilkadziesiąt lat. 

Kończąc tych kilka słów o winach z Bordeaux, chciałbym wymienić kilka nazw najlepszych win z tego regionu:  Chateau Lafite- Rothschild,  Cuateau  Mouton- Rothschild  Chateau Latur,  Chateau Margaux, wszystkie z okręgu Medoc, Chateau Haut-Brion z okręgu Graves oraz jedno z najdroższych i najlepszych Chateau Petrus z Pomerol.   


Poprzedni odcinek tego cyklu   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeżeli chcesz wyraź swoją opinię