WINA ŚWIATA
Kontynuując cykl omawiający wina z
różnych krajów świata, chciałbym wrócić jeszcze do win francuskich. Jak już pisałem pewna ilość winnic ma
szczególnie dobre warunki naturalne i dzięki nim oraz korzystnym warunkom
atmosferycznym w danym roku, powstające tam wina są wyjątkowe i posiadają
bardzo wysoką jakość. Winnice i
pochodzące z nich wina określa się jako „Grands Crus Classes”. Są to wina idealne o pięknych barwach,
aromatach i smakach. Czasami jednak mają
one drobne usterki i dlatego Grands Crus Classes poddane są gradacji . Najlepsze z nich to premier cru /pierwsze/,
aż do piątego cru. Natomiast winnice
położone w przeciętnie lepszych, ale nie tak doskonałych warunkach jak Grands
Crus Classes, noszą nazwę Crus Bourgeois.
Najsłynniejszym
francuskim regionem winniczym jest oczywiście region Bordeaux. Chociaż obecnie coraz częściej można spotkać
się z opinią, że centrum winnictwa bije nad Loarą. Wróćmy jednak do Bordeaux. Są tutaj wytwarzane najsłynniejsze na świecie
wina czerwone. Szczególnie dominuje
okręg Medoc. Inne bardziej znane okręgi
Bordeaux to Graves, Saint Emilion i Pomerol.
W regionie Bordeaux wszystkie wina muszą posiadać znak jakości AOC
/appelation orgine controlee/. Jeżeli
wino nie spełnia warunków koniecznych do uzyskania określenia wina jakościowego
/AOC/, wówczas na etykiecie wina nie może być nazwy Bordeaux. Wśród win z tego regionu najsłabsze są wina,
które mają na etykiecie tylko sam napis „Bordeaux”. Znacznie wyżej cenione są wina pochodzące z
jednego z określonych podokręgów,
których jest 55. Najczęściej mają one
wówczas w nazwie słowo „Chateau”
/zamek/, o czym pisałem poprzednio.
Zaś najlepsze są wina, które mają na etykiecie słowo „Cru”. Bardzo duże znaczenie ma rocznik wina. Rok umieszczony na etykiecie określa rok
zbioru winogron. W zależności od pogody
w danym roku winogrona mogą być mniej lub bardziej dorodne. Wino zrobione z tych bardziej dorodnych winogron
jest lepsze i trwalsze. Może być dłużej
„starzone” w beczkach i butelkach i
dzięki temu nabierać unikatowych, doskonałych, cech. Urzędy winnicze oceniają dane lata i
publikują ich oceny w literaturze fachowej.
Czerwone wina z Bordeaux, udawały się znakomicie w pierwszej połowie lat
dziewięćdziesiątych. Zaś za jeden z najlepszych
roczników ubiegłego dwudziestego wieku, uchodzi w Bordeaux, rok 1995. Znakomite
wina /Chateau, czy cru/ ze znakomitych
roczników, potrzebują co najmniej pięciu lat, aby dojrzeć. Te znakomite wina z dobrych roczników mogą
leżakować nawet kilkadziesiąt lat.
Kończąc tych kilka słów o winach z Bordeaux, chciałbym wymienić kilka nazw najlepszych win z tego regionu: Chateau Lafite- Rothschild, Cuateau Mouton- Rothschild Chateau Latur, Chateau Margaux, wszystkie z okręgu Medoc, Chateau Haut-Brion z okręgu Graves oraz jedno z najdroższych i najlepszych Chateau Petrus z Pomerol.
Poprzedni odcinek tego cyklu
Kończąc tych kilka słów o winach z Bordeaux, chciałbym wymienić kilka nazw najlepszych win z tego regionu: Chateau Lafite- Rothschild, Cuateau Mouton- Rothschild Chateau Latur, Chateau Margaux, wszystkie z okręgu Medoc, Chateau Haut-Brion z okręgu Graves oraz jedno z najdroższych i najlepszych Chateau Petrus z Pomerol.
Poprzedni odcinek tego cyklu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeżeli chcesz wyraź swoją opinię