czwartek, 29 grudnia 2011

Wino napój Bogów - część 3


         Pisałem już o zaletach wina oraz jego ogólnych kwalifikacjach, teraz chciałbym rozpocząć cykl dotyczący omówień win z różnych krajów świata.  Oczywiście będą to wiadomości bardzo ogólne, ale mam nadzieję, że chociaż trochę przydadzą się podczas podejmowaniu decyzji przy zakupie win.  Ponieważ na pewno najbardziej znanymi winami na świecie, a przez wielu również uważanymi za najlepsze, są wina francuskie, dlatego od ich omówienia rozpocznę. 

Obecnie we Francji wytwarza się rocznie od 60 do 90 milionów hektolitrów wina, co stanowi jedną piątą całej światowej produkcji.  Z tego 60% stanowią wina stołowe i regionalne, a tylko 20% to wina najlepszej jakości.  Pozostała ilość służy do produkcji koniaków i armaniaków oraz wyrobu innych trunków na przykład aperitifów, czy likierów. 

Wina wytwarza się w dwunastu regionach winniczych.  Najbardziej znane z nich to: Champagne  /Szampania/, Alsace /Alzacja/,  Bourgogne /Burgundia/,  Cotes Du Rohne  /Dolina Rodanu/,  Cotes Du Provance /Prowansja/,  Armaniac, Bordeaux,  Cognac,  Val De Loire  / Dolina Loary/.  Oczywiście wszystkie te główne regiony dzielą się na okręgi.  Natomiast w okręgach znajdują się poszczególne winnice.  Zaś głównie
w regionie Bordeaux nazwę winnicy poprzedza się słowem „Chateau”.  Dosłownie oznacza ono zamek, ale tradycyjnie używa się go zamiast słowa winnica.  Tradycja ta pochodzi stąd, że dawniej winnice znajdowały się w zamkach książęcych.  

O klasyfikacji win francuskich już wspominałem,
a teraz chciałbym napisać o niej trochę więcej.  Zasady tej kwalifikacji są bardzo złożone i znajdują się w niej elementy historyczne i ekonomiczne.  Tutaj przedstawię tylko te zasady, z którymi konsument stykać się będzie oglądając etykiety na butelkach z winami.  Istnieją trzy podstawowe grupy win francuskich w ich klasyfikacji według jakości.  Są to:
1.     Vin de table /wina stołowe/.  Są to wina pochodzące z różnych regionów winniczych Francji.  Mogą być mieszane z różnych winnic
     i różnych regionów.  Ich mieszanie musi odbywać się według
     urzędów nadzorujących produkcję win.  Posiadają moc od 8,5
     do 15% alkoholu.
2.     Vin de Pays /wina z kraju/.  Są to wina wytwarzane w określonym regionie winniczym Francji, ze zebranych tam winogron.  Mają przeważnie moc od 9 do 11% alkoholu i posiadają cechy szczególne,  typowe, dla obszaru z którego pochodzą.  Zanim zostaną skierowane do sprzedaży z nazwą krainy, przechodzą badania analityczne.  
3.     A.O.C.  lub  A.C. – Vins a appelation d`origine controlee  /wina, których nazwa i pochodzenie jest kontrolowana, nazywane też winami dobrej jakości – vins de qualite/.  Są to wina wytwarzane na ściśle określonym obszarze jakiegoś regionu winniczego.  Znajdują się pod nadzorem urzędowych organizacji winniczych.  Nadzór ten obejmuje:  sposób kultywowania gleby, gatunek szczepów winorośli i ich pielęgnację, zbiór winogron z hektara, sposób wytwarzania wina, badania walorów konsumpcyjnych i przeprowadzania degustacji. 
Ponieważ na określonym obszarze wiele winnic może otrzymywać kwalifikację A.C. , dlatego każde z nich otrzymuje własną nazwę.  Przeważnie jest to nazwa miejscowości lub winnicy na przykład Chateau Latour.

Pewna ilość winnic z których pochodzą wina A.C. , posiada wyjątkowo dobre warunki naturalne / nasłonecznienie, gleba, wilgotność i inne/.  Dzięki takim warunkom powstające tam wina są bardzo wysokiej jakości.  Winnice te jak
i wina z nich pochodzące określa się jako „Grands Crus Classes”.   Ale bliżej
o tym i innych jeszcze sprawach związanych z winami francuskimi napiszę
w następnym odcinku. 

Poprzedni odcinek tego cyklu 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeżeli chcesz wyraź swoją opinię